+31-628533664

Tom Bowen Therapie - TBT-101

Makkelijk te leren – zacht in de toepassing

met andere behandelingsmethoden te combineren

Thomas Ambrose Bowen leefde in Geelong, Australië (1916 – 1982). Hij heeft deze bijzondere, zachte methode ontwikkeld en was in zijn tijd een pionier op het gebied van zacht lichaamswerk. Hij geloofde onwankelbaar in de aangeboren zelfhelende vermogens, en was ervan overtuigd dat het lichaam het beste weet wat voor genezing nodig is.

Zijn motto was: ‘let the body do the work’. Bowen therapie is geschikt voor iedereen, omdat deze methode uitstekend kan bijdragen tot gezond blijven. In het bijzonder bij mensen die geen stevige prikkelende behandelingen willen, zoals klassieke massage, chiropractie of triggerpointmethoden. De Bowen therapie is ook ondersteunend bij chronische klachten door ziekte of na ongevallen.

Ross Emmett is de ontwikkelaar van EMMETT Techniek en voormalig senior Bowen Instructeur van Bowtech Australia. Met meer dan 30 jaar ervaring als massagetherapeut doceert hij sinds 1983 massage, Bowen techniek en EMMETT Techniek. 

TBT101 is Ross Emmett's interpretatie van Bowen therapie, waarin hij de essentie van Bowen helder en eenvoudig uitlegt. TBT 101 wordt al tientallen jaren in Australië toegepast. Of je nu al met Bowen bekend bent of niet, TBT is geschikt voor iedereen.

WAT LEER JE IN TBT101

* TBT101 geeft een dieper inzicht in de effectiviteit van de toepassing van 'de Bowen-move'. Het is gebaseerd op het inzicht en interpretatie van Ross Emmett over de Bowen moves. Er zal uitleg gegeven worden over wat een move precies doet en wanneer en waarom een move effectief is.

* Een serie van moves kan ontspanning geven en balans creëeren, maar sommige moves versterken een andere, andere moves verzwakken een andere. Waarom is dit en hoe zijn de moves gerelateerd. Dit wordt in de lesdagen uitgelegd en besproken.            

* Daarnaast wordt ingegaan op vragen als: Hoe vaak kan een move gedaan worden? Kan Bowen worden gecombineerd met andere modaliteiten?

Ross Emmett zou zeggen: TBT is ontwikkeld om Bowen-therapie terug te brengen naar een eenvoudig format. Voortdurende vooruitgang en ontwikkeling is essentieel voor het voortbestaan van elke therapie, maar het basisprincipe en begrip van de techniek moeten altijd voorop staan.

“Let the jewel stand out on its own and not be smothered by its wrapping”

De toepassing van TBT 101

TBT101 bestaat uit zachte rolbewegingen op specifieke lichaamspunten. De Bowen bewegingen worden met duimen of vingers over spieren, pezen, ligamenten en zenuwreceptoren uitgevoerd, apart of in specifieke volgordes. Een korte reactietijd ertussen geeft het lichaam de mogelijkheid om blokkades op te lossen en zich opnieuw uit te balanceren. De reactietijden worden aan het lichaam aangepast, zodat de gegeven informatie verwerkt en gebruikt kan worden.

De prikkels voor het lichaam werken daarnast ook op de psyche. Een emotioneel trauma kan zich vast zetten in myofascia. Deze plekken laten zich uitstekend door TBT behandelen. De daaruit voortkomende diepe ontspanning kan leiden tot verbetering in fasciaverklevingen, verdwijnen van compensatiehoudingen en blokkades en verbeteren van mobiliteit. De toepassing van TBT geeft een duidelijk waarneembare vermindering van pijn en ongemak, reguleert energieniveaus en bevordert zelfhelend vermogen, wat op het hele lichaam uitwerkt met beduidende verbetering van algemeen totaal welbevinden.

De basisontspannings-serie brengt het lichaam in evenwicht, terwijl specifieke andere moves gebruikt kunnen worden voor specifieke problemen. Daarmee wordt een combinatie geboden voor het hele lichaam. “Less is more.”

De toepassing van TBT101 duurt 20-30 minuten. Indien nodig volgt een vervolgbehandeling na 5-10 dagen. Regelmatige toepassing harmoniseert het lichaam en kan versterkend werken op lichaam, geest, ziel en emoties.

TBT101 kan bij iedereen, van pasgeboren baby tot op hoge leeftijd, worden toegepast om ontspanning te bevorderen, welbevinden te verbeteren en voor vermindering van pijn. Tom Bowen heeft zich tijdens zijn leven gericht op het behandelen van mensen met beperkingen en heeft daarmee verbazingwekkende resultaten bereikt.

Bowen Therapie wordt ook toegepast bij paarden, honden en andere dieren. Bowen kan efficiënt worden toegepast als op zichzelf staande therapie. In combinatie met andere methoden werkt TBT101 als een uitzonderlijke ontspanningsmethode.

TBT101 ondersteunt therapeuten die lichaamsgericht en energetisch werken in hun praktijk om hun behandelresultaten te verbeteren. Dankzij de zachte uitvoering van TBT101 worden ook de handen van de therapeuten gespaard.

De werking van TBT101

Hoe TBT101 werkt kan op verschillende manieren worden verklaard. De fascia is een uitgebreide bindweefselstructuur, die door ons lichaam verspreid is en vergeleken kan worden met een tensegrity structuur. Ook via de fascia worden zenuwreceptoren gestimuleerd. Gewrichten worden daarmee ondersteund en gestuurd. De fascia is van groot belang voor onze houding, rechtop, voor de elasticiteit en beweeglijkheid van ons lichaam. Tegelijkertijd is de fascia in zichzelf een groot zintuig, waarin zich ontelbare zenuwreceptoren bevinden. Met het brein erbij zijn dit de regulatiesystemen die noodzakelijk zijn voor overleven. Stimulatie van het centrale zenuwstelsel beïnvloedt de communicatie tussen verschillende lichaamsdelen en spieren, en werkt regulerend op bloedvoorziening en spierspanning, en vele andere processen. De aanraking van punten op de verschillende lichaamsdelen zet ook balancerende acties in gang in de verschillende energiecentra (Chakra’s) en meridianen, zodat ook emotionele blokkades kunnen worden opgelost. De aanraking van punten wordt bewust gevoeld, waarmee wordt herkend dat er sprake is van opbouw van stress en spanning in het lichaam. Daarna wordt het mogelijk om los te laten, en wordt er tevens aanspraak gedaan op het nemen van eigen verantwoordelijkheid voor de eigen gezondheid. De aanrakingen door de therapeut worden met achting en respect voor de cliënt zo toegepast dat de cliënt zich in totale zin (in lichaam, geest en ziel) begeleid voelt, wat bijdraagt aan totale ontspanning en bevordering van welbevinden. Cliënten ervaren dit als een aangename ontspanning, die nog dagen doorwerkt.
Romney Smeeton, chiropractor in Geelong, heeft zijn opleiding van Tom Bowen persoonlijk ontvangen en heeft vijf jaar met hem samengewerkt. Romney gebruikt tot op heden de principes van Tom Bowen in zijn praktijk. Daarbij is hij tevens opgeleid als EMMETT practitioner. Zijn citaat:

5 November 2004

Romney Smeeton DC

I first met Ross Emmett at a conference in St Kilda in September 2003

The more I talk with Ross and the more I see of his work, I’m convinced that, even though Ross has developed his own unique therapy and was using it well before is introduction to anything to do with Bowen work, he has an understanding and feeling for Tom’s work that I believe is far greater than anyone I have met including those of us who actually watched Tom work.

When Ross came to Geelong to watch me work he was able to explain what I was doing and pick up the subtitles of what I did in things that even I was unaware of. I count myself very privileged that in my lifetime I have had exposure to two two very gifted healers – Tom Bowen was one and Ross Emmett is the other.

Even after practising for 27 years following Tom’s work I’m now again excited by all the learning that there is still to do.

“…I consider that your feeling for and understanding of Tom’s work exceeds even those of us who had the good fortune to observe his work…”

“…I count myself very privileged that in my lifetime I have had exposure to two very gifted healers – Tom Bowen was one and Ross Emmett is the other…”

De opleiding

De opleiding in TBT101 duurt 6 dagen en wordt gegeven door gekwalificeerde docenten onder leiding van Ross Emmett, met ondersteuning van Romney Smeeton. Ross Emmett is de ontwikkelaar van EMMETT Techniek en is voormalig senior Bowen instructeur van Bowtech Australia. Romney Smeeton is chiropractor in Geelong, Viktoria (Australië) en heeft zijn Bowen opleiding van Tom Bowen gehad. Hij heeft vijf jaar met Tom Bowen samengewerkt. Romney werkt in zijn praktijk met Bowen en EMMETT Techniek.

De opleiding is verdeeld over 2 x 3 dagen of 3 x 2 dagen, en is bij uitstek geschikt voor therapeuten als spierbeoordelingsmethode en ontspanningsmethode. De opleiding richt zich echter ook op alle geïnteresseerden, waarbij kennis van anatomie een voordeel is.

Deel 1 is de basis (2 dagen, 14 uur)

inleiding: basis ontspanning en specifieke volgordes.

De filosofie en principes van TBT101 worden gedoceerd. In twee dagen worden technieken geleerd in een volgorde voor ontspanning en harmonisering van het gehele lichaam. Daarbij komen specifieke punten aan de orde voor ontspanning van de achterzijde van het bovenbeen, voor verbeteren van ademhaling en spijsvertering; ook voor baby’s met darmkrampen.

Deel 2 is opbouw (2 dagen, 14 uur)

verdieping van het geleerde uit deel 1 en verdere specifieke volgordes

Na de verdieping van de technieken uit deel 1 worden technieken geleerd voor het bevorderen van verdere ontspanning, mobiliteit en verlichten van pijn van schouder, knie, bekken, kaak en heiligbeen. Deze technieken verbeteren ook stabiliteit, bevorderen lymfdrainage en dragen bij tot verbeteren van algemeen welbevinden.

Deel 3 is het professionele deel (2 dagen, 14 uur)

verdieping met verdere specifieke volgordes van technieken.

De eerder geleerde technieken worden herhaald, waarbij verdieping plaatsvindt, evenals het bespreken van casuïstiek. Er worden specifieke technieken geleerd voor oplossen van spanning in nek, schouders, kaak, heiligbeen, armen en voeten. Hiermee wordt ook weer het welbevinden verbeterd, evenals lichaamsevenwicht. Ook worden specifieke technieken geleerd die bij hoofdpijn kunnen worden gebruikt.

Docent-instructeur

Regula Scherrer

Regula (Regi) is opgeleid tot verpleegkundige, woonde van 1991 tot 2009 in Perth, Australië en is daar in 1994 begonnen met het toepassen van Bowen techniek, later ook met EMMETT techniek. Van 1996 tot 2007 was zij instructeur bij Bowtech Australia. Sinds 2007 is zij senior-instructeur voor EMMETT Techniek en TBT-101.

Opleidingsdagen en tijden

de opleidingen worden op afwisselende dagen gegeven, in Nederland. Elke opleidingsdag duurt van 9 tot 17 uur. Zie voor data en locaties het Module overzicht onder Opleidingsdata.

Tarief per opleidingstweedaagse

€ 380,-

Voor informatie:
 

Bij herhalen van een opleidingmodule geldt er een korting van 30%.

Copyright © 2023 Emmett Technique. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.